1
Dec

Prezentarea enciclopediei

Posted by: Valentin Palconi   in

O enciclopedie pentru tine

Bună ziua, mă numesc Palconi Valentin, am 25 de ani şi locuiesc în Timisoara. Sunt absolvent al Universităţii de Vest, Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, secţia Managementul Firmei şi al masterului Mass-media şi relaţii publice. Tehnici de redactare şi de comunicare din cadrul Universităţii de Vest, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării.

M-am născut în zona montană a Banatului şi am crescut alături de tradiţiile, cântul şi portul popular. Am visat de mic să realizez un site unde să promovez legendele și poveștile bătrânilor precum și talentele locale, dar și lucrurile frumoase care, de multe ori, nu sunt prețuite la adevărata valoare.

Din anul 2000, am început să adun citate din cărțile citite și diverse materiale din alte surse. Astfel, în acest an, am ajuns la peste 100 000 de materiale (citate, proverbe, strigături, poezii, proză, fotografii, materiale video etc.).

În decembrie 2007, am cumpărat domeniul http://www.palconivalentin.ro și am început să promovez pe acest blog o parte din persoanele talentate pe care le-am cunoscut. Am mai cumpărat și http://www.universulumii.ro pe care am dorit să realizez o enciclopedie culturală.

Din decembrie 2008, am început să public pe contul meu de pe Youtube, http://www.youtube.com/user/palconi, videoclipuri interesante despre muzica populară dar și din alte domenii. Până în momentul de față peste 57.000 de persoane au vizitat profilul cu videoclipuri, iar aproape 20.000 de persoane mi-au devenit prieteni. În felul acesta, am construit o comunitate online extraordinară, în jurul videoclipurilor pe care le-am distribuit.

Din mai 2009, am început să filmez la diferite evenimente deosebite, să realizez materiale interesante cu artiști sau culegeri de folclor. Aș dori să amintesc câteva dintre evenimentele la care am realizat materiale pentru această enciclopedie: „Festivalul Inimilor”, „Ruga Timișoarei”, „Festivalul Etniilor din Banat”, „Festivalul Fanfarelor”, „Din Comoara Satului”, „Lada cu Zestre”, etc. O parte din aceste materiale au fost postate pe urmatorul link: http://www.youtube.com/user/palconi iar restul materialelor încă nu sunt editate.

În septembrie 2010, am cumpărat domeniul http://www.universullumii.ro, am redirecționat și http://www.universulumii.ro spre el cu gândul că unele persoane vor greşi numele site-ului și nu vor ajunge să descopere materialele pe care doresc să le vadă așa de mult. Cunosc persoane talentate pe care le voi promova pe acest site, dar aștept propuneri și colaborări din partea altor oameni care au suflet mare și doresc să participe la realizarea acestei enciclopedii.

Prezentarea generală a enciclopediei Universul Lumii

Suntem motivaţi să promovăm cultura, tradiția și valoarea pe Internet folosind cele mai moderne mijloace tehnice. Credem într-o Enciclopedie Universală care să fie disponibilă oriunde, oricând și oricui. Dorim să construim o comunitate puternică în jurul acestui site, care să îmbogățească din punct de vedere cultural viața oamenilor și să le ofere o experiență unică.

Suntem deschiși pentru promovarea adevăratelor valori. Aceasta înseamnă că următoarea idee măreaţă poate veni de la oricine, de oriunde din lume şi nu doar de la oameni cunoscuți sau consacrați. Acest proiect dorește să facă Internetul un loc mai bun pentru toată lumea și de aceea este îmbunătățit constant.

Enciclopedia http://www.universullumii.ro ajută la transformarea informației de pe alte suporturi către suportul digital. Ajută la crearea de conținut valoros și la introducerea unei cantități însemnate de materiale inedite în circuitul public. Promovează cultura ca stil de viață. Ajută la relansarea turismului în zonele prezentate în cadrul Enciclopediei, susţine revitalizarea legăturilor între creatori şi încurajează conservarea tradiţiilor şi a obiceiurilor.

În zilele noastre, discutăm despre răsturnarea sistematică a scării de valori şi a ordinii de priorităţi, de formarea unor indivizi dezorientaţi, fără un scop în viaţă, care cred mai mult în predestinare decât în forţele lor proprii. În acest context, cultivarea sentimentului de preţuire a adevăratelor valori morale şi spirituale este esenţială pentru a alege calea cea bună. De-a lungul existentei noastre, au existat oameni de valoare, modele umane şi profesionale, care o dată cu înaintarea în vârstă au acumulat ani de experienta iar vorbele şi cugetările acestora au o valoare inestimabilă.

Enciclopedia luptă împotriva plagiatului și respectă drepturile de autor. Își propune să promoveze şi să consolideze prezenţa culturii în spaţiul virtual al Internetului. Este o Enciclopedie universală, scrisă în limba romană, dar care poate fi tradusă prin intermediul aplicației Google Translate în 52 de limbi. Google Translate este integrat şi în site iar cu un singur click tot conţinutul va fi tradus în limba pe care o doriţi. Enciclopedia devine astfel universală. Se supune regulilor gramaticale şi ortografice stabilite de Academia Română în prezent.

La finalul fiecărui articol este menționat numele autorului. Vizitatorii pot participa la dezvoltarea ulterioară a articolului, pot aduce corecţii şi îmbunătăţiri prin intermediul secțiunii de comentarii. Fiecare vizitator este responsabil de acțiunile sale şi garantează respectarea drepturilor de autor. Mulţumesc persoanelor care, prin comentariile lor, ajută la completarea informațiilor din această Enciclopedie.

Dacă vizitezi enciclopedia http://www.universullumii.ro ai garanția că te afli într-un site securizat deoarece o echipă de profesioniști are grijă ca acest proiect să beneficieze de cele mai performante elemente de securitate.

1.1 Puteţi contribui şi dumneavoastră

Primul pas pentru a realiza o Enciclopedie complexă este acela de a deține materiale valoroase. Al doilea pas implică participarea dumneavoastră voluntară în cadrul proiectului prin trimiterea de materiale preţioase și prin completări, corectări, care se pot realiza în secțiunea de comentarii a fiecărui articol.

Multe materiale de pe Internet cu artiști sunt piratate. Calitatea materialelor este slabă datorită neprofesionalismului și lipsei mijloacelor tehnice ale pasionaților care le-au publicat. Dacă dumneavoastră îmi oferiți materiale pentru Enciclopedie, atunci lumea va avea șansa să descopere fișiere de o calitate foarte bună într-un mediu profesionist. Împreună putem să oferim utilizatorului de Internet o experientă frumoasă. Haideți să devenim una din cele mai frumoase voci care promovează Valoarea pe Internet. Filosoful german Friedrich Nietzsche afirma: „Viața fară muzică ar fi o greșeală.” Vă dați seama ce ar însemna viața fară artă ?

Într-o lume a zilelor noastre în care doar știrile negative străbat cu ușurință lumea, a realiza un lucru frumos este un țel foarte greu de atins. Superficialitatea face ravagii în ziua de azi datorită promovării nonvalorilor.

Acest proiect va deveni un loc frumos pentru oamenii care iubesc valorile. Prin acest proiect ne propunem să abordăm o paletă cât mai largă de subiecte potrivite persoanelor interesate de cultură.

Există o mulțime de lucruri în lume pe care foarte puţini le cunosc. Este momentul să le promovăm și să le completăm pe cele existente.

Și tu poți face ca acest proiect să devină cunoscut. Povesteşte tuturor prietenilor tăi despre el !!!

2 Termeni şi condiţii de utilizare

Toate informaţiile şi materialele pe care le oferiţi Enciclopediei se supun automat regulamentului general şi termenilor de utilizare a serviciului. Această Enciclopedie precum și serviciile ei derivate pot fi utilizate numai dacă se respectă următorul regulament.

2.1 Regulament general

Universul Lumii este o enciclopedie nonprofit care dorește să promoveze cultura. Materialele publicate pe acest site sunt oferite gratuit de pasionați. Toate activitățile care au legătură cu Enciclopedia sunt realizate voluntar și nu se pot percepe taxe pentru ele.

Utilizarea site-ului se face pe propria răspundere. Echipa Enciclopediei şi partenerii acesteia, vor fi absolviți de toate răspunderile de orice fel, exprimate direct sau indirect.

Nu se permit următoarele tipuri de materiale: rasiste, xenofobe, cu un conţinut sexual explicit, care încurajează sau promovează activități violente sau ilegale, care încalcă prevederile legislației naționale și internaționale.

Echipa Enciclopediei http://www.universullumii.ro nu este responsabilă pentru conținutul paginilor la care duc diverse link-uri din articole sau din comentarii. Acestea vor fi verificate atunci când sunt publicate sau aprobate, dar conținutul lor poate suferi modificări ulterioare iar accesarea lor o faceţi pe propria răspundere.

Echipa acestui proiect își rezervă dreptul de a modifica sau de a întrerupe parțial sau în totalitate serviciile puse la dispoziție prin intermediul acestui site, fără o notificare prealabilă.

Managerul acestui proiect nu este răspunzător fața de utilizator, orice persoană fizică, juridică sau instituție pentru modificarea, suspendarea sau întreruperea serviciilor disponibile prin intermediul site-ului.

Materialele publicate în acest site au un rol informativ și vă recomandăm să utilizați mai multe mijloace de informare pentru a avea o imagine completă asupra subiectului care vă interesează.

Nu afirmăm că deținem adevărul absolut. Pentru precizări suplimentare, corectări ale materialelor publicate sau propuneri, vă punem la dispoziție următoarea adresă de e-mail:

universullumii[at]gmail[dot]com 

                                          Pentru necunoscatori :D : inlocuiti [at] cu @ si [dot] cu . ;)

Dacă site-ul Enciclopediei va fi ținta unor atacuri, membrii echipei vor depune eforturile necesare pentru a limita pagubele rezultate însă nu își asumă nici o responsabilitate față de consecințele care pot apărea.

Mesajele exprimă punctele de vedere ale autorului, nu punctele de vedere ale Enciclopediei.

În orice polemică, discuția trebuie să se rezume la schimbul de idei și numai la acele idei care au legătură cu subiectul respectiv. Părțile nu au dreptul să aducă în discuție caracterul, temperamentul sau trecutul partenerului de conversație, deoarece acestea nici nu infirmă nici nu confirmă validitatea ideilor pe care le susţin. (atacurile la persoană nu demonstrează nimic și nu sunt permise).

Materialele publicate în cadrul Enciclopediei vor putea fi folosite în produsele de promovare.

Echipa Enciclopediei nu realizează parteneriate cu site-uri dubioase. Nu îşi promovează activităţile şi acţiunile în contexte imorale sau ilegale. Nu ne asociem imaginea cu elemente de pe Internet care nu pun în valoare materialele noastre. Rugăm persoanele care doresc să promoveze această iniţiativă să nu ofere link-uri către enciclopedia http://www.universullumii.ro/ decât din contexte potrivite care nu lezează imaginea acestui proiect.

Editorul Enciclopediei îşi rezervă dreptul de a şterge mesajele repetitive, lipsite de sens, cele care nu se referă la subiect sau care sunt scrise într-o altă limbă decât cea română.

Vă rugăm să vă alegeţi cu grijă numele de utilizator deoarece vom edita comentarii scrise sub nume care sunt jignitoare, care sugerează activităţi economice,  ilegale sau au ca scop intimidarea celorlalţi utilizatori.

2.2 Date personale

Datele dumneavoastră personale pot fi folosite pentru a personaliza într-un grad cât mai mare serviciile Enciclopediei, precum şi în scopuri de marketing. În unele cazuri, cum sunt concursurile, editorul poate solicita participanţilor codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate pentru a valida câştigătorul. Acestea nu vor fi făcute publice.

Pe site pot fi prezente reclame sau legături către pagini ale unor terţe părţi, inclusiv parteneri, furnizori de publicitate sau sponsori. Informaţiile furnizate unor pagini externe nu se află sub controlul nostru şi orice acţiune pe alte pagini de pe Internet se face pe propriul risc, în condiţiile şi termenii respectivului site.

Respectăm dreptul la intimitate, de aceea vom şterge mesajele care conţin informaţii personale. Recomandăm utilizatorilor noştri să nu publice astfel de informatii, pentru că nu putem controla felul în care acestea pot fi utilizate în afara site-ului nostru.

Este posibil ca echipa Enciclopediei să vă contacteze  pentru a obţine feedback cu privire la serviciile pe care le oferim sau pentru a vă informa în legătură cu proiectele pe care le vom dezvolta, astfel încât să îmbunătăţim calitatea acestora.

Echipa Enciclopediei colectează şi actualizează informaţii despre persoanele pe care le promovează şi despre vizitatorii site-ului. Poate obţine aceste informaţii direct de la dumneavoastră, de la terţe persoane sau automat, odată cu folosirea site-ului, prin intermediul cookie-urilor şi prin rapoartele de trafic generate de către serverul care găzduieşte site-ul.

2.3 Drepturi de autor

Dacă ne oferiţi materiale pentru includerea în cadrul proiectului de promovare al Enciclopediei Universul Lumii, ne acordaţi automat o licenţa neexclusivă (însemnând că aveţi libertatea de a acorda autorizaţii în privinţa conţinutului dumneavoastră către oricine altcineva pe lângă Enciclopedie), cu titlul gratuit (este lipsită de taxa aferentă dreptului de autor adică echipa din spatele site-ului nu este obligată să vă plătească vreo taxă pentru folosirea conţinutului pe care dumneavoastră îl oferiţi), cesionabilă, irevocabilă şi nelimitată în timp şi teritorial, prin care se transmit către Editorul Enciclopediei toate drepturile de autor asupra materialului postat. Dumneavostră garantaţi că deţineţi conţinutul pe care îl oferiţi sau că deţineţi toate drepturile de autor asupra materialelor.

Drepturile cesionate se extind la toate modurile de utilizare ale operelor, editate atât pe suporturi sonore cât şi grafice, cunoscute în prezent sau care vor fi descoperite în viitor

Această Enciclopedie include diverse materiale de la terţe persoane. În finalul fiecărui articol este indicată sursa informaţiei sau autorul acesteia. Editorul textului nu poate fi tras la răspundere pentru probleme legate de conţinut informaţional care încalcă drepturile de autor, drepturile asupra mărcilor precum şi orice alt drept de proprietate intelectuală aparţinând unei terţe persoane. Editorul crede în buna credinţă a persoanei care oferă materiale pentru Enciclopedie.

Orice formă de copiere, stocare, modificare sau transmitere a conţinutului se poate realiza numai cu acordul editorului acestui proiect. Editorul Enciclopediei nu răspunde de eventualele prejudicii, litigii, născute din aceste motive deoarece proiectul care va include aceste materiale nu este deţinut de către managerul Enciclopediei şi dezvoltarea lui nu se află sub puterea acestuia.

Răspunderea asupra conținutului textelor, materialelor și opiniilor revine în întregime autorilor acestora. Conducerea Enciclopediei își rezervă dreptul de a nu face publice acele opinii și materiale care contravin termenilor și condițiilor de utilizare sau pe care le consideră dăunătoare, sub orice formă, propriei imagini, partenerilor sau terților.                                            

Politica noastră editorială respectă legislația României și acționăm de îndată ce suntem înștiințați că aceasta a fost încălcată. Dacă descoperiți materiale pentru care dețineți drepturi de autor, sunteți rugat să ne trimiteți un mesaj care să conțină următoarele informații: dovezile în format electronic că sunteți autorul operei sau că dețineți drepturile de autor, o copie a originalului și un link către materialul de pe site-ul nostru.

Toate mesajele referitoare la încălcarea drepturilor de autor vor fi trimise la următoarea adresă:

universullumii[at]gmail[dot]com 

                                            Pentru necunoscători :D : înlocuiți [at] cu @ și [dot] cu . ;)

Toată corespondența se realizează în limba română. Orice conflict se va rezolva pe cale amiabilă în termen de 30 de zile.

2.4 Redactarea textelor pentru enciclopedie

Materialele trebuie să respecte regulile gramaticale, semnele de punctuație și să conțină semne diacritice. Nu se vor folosi abrevieri în exces, nu se vor scrie texte întregi cu majuscule. Administratorul nu intervine în ortografia și în punctuația textelor trimise, poate eventual să completeze doar lipsa unor semne diacritice.

Materialele vor fi editate astfel încât să corespundă standardelor utilizate de enciclopedia Universul Lumii și de site-urile partenere, vor avea aplicate watemark-ul www.universulumii.ro care să ateste că sunt editate și urcate pe Internet pentru Enciclopedie. Se va aplica acest procedeu pentru a se realiza o protecţie eficientă a fişierelor postate pe Internet, pentru prevenirea furtului intelectual. Enciclopedia este organizată într-un stil modern.

Indicarea bibliografiei este necesară la materialele în care ea există.

Respectarea drepturilor de autor-se trimit spre publicare numai materialele pentru care se dețin drepturile de autor. Se completează un document prin care autorul sau deținătorul drepturilor de autor oferă acordul enciclopediei http://www.universulumii.ro de a utiliza materialele respective pe site-ul principal, în acțiunile desfășurate de promovare cât și pe site-urile partenere.

3 Date tehnice

Enciclopedia http://www.universulumii.ro este găzduită gratuit prin amabilitatea firmei de hosting https://rohost.com/, cea mai veche si experimentată echipă de găzduire web din România. Este realizată pe ultima versiune a platformei de blogging WordPress. Găzduirea se realizează pe un server Intel(R) QUAD Xeon(TM) CPU 2.52 GHz – memorie RAM 32 GB.

Un soft performant și modern măsoară traficul realizat pe acest site și realizează statistici pe câteva zeci de categorii. Aceste informații ajută la modernizarea permanentă a Enciclopediei și ne arată concret:

  • numărul vizitatorilor unici, vizite și numărul de articole pe ore, zile, săptămâni, ani;
  • țările din care provin, durata vizitei, tipul fișierelor vizualizate și link-urile care au fost accesate;
  • sistemul de operare folosit, tipul de browsers, motorul de căutare, link-ul extern de pe care s-a realizat vizita și cuvintele cheie scrise pe Internet și datorită cărora s-a ajuns pe acest site.

Elemente de  software utilizate la baza site-ului: PHP 5, MySQL 5, Image Magick, suport flash. Elemente de securitate şi de siguranţă: antivirus şi antispam, firewall, backup zilnic, săptămânal, lunar.

Editorul poate limita accesul la site, la anumite părţi sau facilităţi existente, poate aduce limitări de acces anumitor IP-uri fără notificări şi fără vreo răspundere. Aceste măsuri vor fi luate doar atunci când este necesar, împotriva atacurilor care vizează site-ul sau împotriva persoanelor care nu respectă acest regulament.

Acest site are o protecţie avansată antispam instalată în platforma WordPress.

În site se poate naviga prin intermediul paginilor numerotate.

O altă sursă de statistici folosită este Google Analytics şi cuprinde următoarele informaţii: numărul de vizite, numărul de pagini consultate, o hartă cu zonele de unde vin vizitatorii, numărul de pagini consultate pe vizită, timpul petrecut pe site, vizitatorii noi, sursa traficului (motoare de căutare, trafic direct sau trafic trimis de un site anume), paginile vizitate, limba folosită, reţeaua și browser-ul de internet, sistemul de operare și rezoluţia monitorului.

Statistici despre evoluţia conţinutului în cadrul enciclopediei: număr de articole totale, număr de articole pe lună, număr de cuvinte în articol, număr total de cuvinte în articole, număr de comentarii, număr de cuvinte în comentarii.

Din pagina principală a blogului, persoanele pot să se aboneze prin intermediul unei adrese de email și vor primi zilnic un abonament virtual cu principalele subiecte care sunt scrise în ziua respectivă. Tot din această pagină vizitatorii pot să adauge profilul Google + în cercurile lor de prieteni și pot da like paginii de Facebook a enciclopediei pentru a primi zilnic conținut relevant despre activitățile acestui proiect. Conținutul site-ului http://www.universullumii.ro/ poate fi tradus din pagina principală în 52 de limbi adică acoperă aproximativ 98% din utilizatorii de internet la nivel global. Sub fiecare articol există link-uri către articole asemănătoare pentru mai multe informații din acel domeniu.

Pentru un studiu aprofundat, mai general, asupra subiectului se pot folosi categoriile care sunt aşezate deasupra articolului sau dacă se dorește un studiul mai amănunțit și specific se pot folosi tagurile din subsolul articolului.

Sub orice articol există instalate butoane de Twitter, Google+ şi Facebook pentru a putea distribui articolul în acele rețele care reprezintă 90% din traficul generat de rețelele sociale la nivel global.

Logările în cadrul site-ului vor fi înregistrate pentru a fi prevenită accesarea neautorizată a bazei de date. Încercările de intrare în baza de date a site-ului sunt limitate la 5 iar după aceea 20 de minute nu se mai pot face încercări de pe același IP. Minutele de blocaj la încercarea de autentificare pot crește până la 24 de ore dacă persoana insistă. După două încercări eșuate administratorul enciclopediei va primi un email cu o înștințare că se încearcă spargerea bazei de date.

Sub căsuța de comentarii a articolelor există un buton care permite abonarea prin email la comentariile acelui articol pentru ca vizitatorul să fie informat pe mail cu ce se mai discută pe acel subiect.

4 Materiale pentru Enciclopedie

Mulţumesc persoanelor fizice, juridice şi instituţiilor care mi-au oferit materiale sau m-au ajutat cu diferite informaţii. Toate contribuţiile importante vor fi notate în pagina numită Index.

Materialele video pentru această Enciclopedie vor fi publicate pe următoarele conturi:

         http://www.youtube.com/user/universullumii materiale de o calitate foarte buna

       http://www.youtube.com/user/palconi materiale realizate de amatori

Imaginile și fișierele scanate vor putea fi vizitate pe următoarele conturi:

 http://www.facebook.com/universullumii  

http://www.trilulilu.ro/universullumii.

https://plus.google.com/100208446433641904380/posts

Date de contact:

universullumii[at]gmail[dot]com 

                                            Pentru necunoscători :D : înlocuiți [at] cu @ și [dot] cu . ;)

Persoanele fizice sau juridice responsabile de încălcarea prevederilor din prezentul document vor suporta prevederile legislaţiei în vigoare, din România !

Managerul poate schimba în orice moment conținutul și condițiile de folosire a site-ului. Orice modificare va fi făcută publică și va intra efectiv în vigoare din momentul postării ei pe site.

Vă mulţumim pentru posibila colaborare !